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Guidance Directive 2024-01     
College and University Student, Professor, Research Scholar, Short -Term Scholar, 
and Specialist: Permissible contact with human participants and/or animal subjects 
in academic training, research, classroom-based, teaching, laboratory work, and 
other supervised learning environments. 
 

The purpose of the Exchange Visitor Program is to promote mutual understanding between the 
people of the United States and foreign nationals.  It does so in part by fostering the exchange of 
ideas, knowledge, and skills, and promoting stimulating collaborative teaching and research efforts. 
 
The U.S. Department of State (Department) understands that sponsors have requested clarification 
regarding the permissibility of program activities that involve physical contact between exchange 
visitors and human participants and/or animal subjects, a matter which requires the exercise of 
discretion.  The Department recognizes that exchange visitor placements in post-secondary 
academic fields (e.g., health care, veterinary studies, and sports medicine/physiology) may require 
or involve physical contact between exchange visitors and human subjects and/or animals as part 
of an exchange visitor’s program.  Current regulations do not prohibit exchange visitors in the 
College and University Student, Professor, Research Scholar, Short-Term Scholar, and Specialist 
categories from engaging in simulated or laboratory studies of humans and animals.  In most cases, 
though not all, the regulations do not otherwise provide express guidance regarding physical 
contact.  As such, sponsors should first look to compliance with applicable federal, state, and local 
laws and regulations as well as any applicable protocols that may be in place at the specific 
laboratory, university, or similar exchange visitor site of activity.  All applicable requirements in the 
regulations governing the Exchange Visitor Program continue to apply.  For example, for exchange 
visitors in the College and University category, consistent with 22 CFR section 62.23(i)(8)(i), 
sponsors must not place a student intern in clinical positions or positions engaging in any other 
kind of work that involves patient care or contact, including any work that would require student 
interns to provide therapy, medication, or other clinical or medical care (e.g., sports or physical 
therapy, psychological counseling, nursing, dentistry, veterinary medicine, social work, speech 
therapy, or early childhood education).  
 
If sponsors continue to have questions about whether such physical contact is permissible, we 

remind sponsors of their general duties under the Exchange Visitor Program regulations, including 
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those contained at 22 CFR Part 62.10(d) requiring sponsors to monitor the progress and welfare of 

exchange visitors and their site of activity, and their duty to conduct their programs in such a way 

that they do not have the effect of endangering the health, safety, and or welfare of exchange 

visitors.  Prior to approving student placements that entail contact with human participants and/or 

animal subjects, sponsors should assess in the affirmative whether the following obligations are 

met: 

(1) Is the exchange visitor a college and university student, (including student interns and students 

on academic training), professor, research scholar, short term scholar, or specialist; and does the 

activity occur at an accredited postsecondary educational institution, research facility or other 

academic institution, or a medical facility/hospital affiliated with the sponsor, or a national lab 

overseen by the U.S. Department of Energy? 

(2) Has the sponsor verified the host institution, facility or lab has the appropriate protocols in 

place to handle human participants and animal subjects?  

(3) Is physical contact between qualified academic exchange visitors and human subjects and/or 
animals permitted by federal, state, local, and institution-specific statutes, regulations, and/or 
rules?  
 
(4) Is the physical contact between exchange visitors and human subjects and/or animals a 
required component of the course of study or academic objective?  
 
(5) Are similarly situated U.S. students or scholars also required to participate in such physical 
contact between human subjects and/or animals?   
 
(6) Is direct supervision of the exchange visitor during the physical contact between exchange 
visitors and human subjects and/or animals required or reasonable under the circumstances to 
mitigate risks associated with such activity?  
 
(7) Can the sponsor monitor the exchange visitor to ensure there is an educational and training 

objective to the activity and the academic appropriateness of their duties? and; 

(8) Does the placement meet all other academic category-specific eligibility requirements? 

Should you have any questions, please contact the Office of Private Sector Exchange Designation at 

AGexchanges@state.gov for further guidance. 
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